Как да пестим от сметката за ток?

Как да пестим от сметката за ток?

Това се очаква да бъде най-актуалната тема през следващите месеци с оглед на несигурната ситуацията в държавата и в частност енергийния сектор и НЕК като регулатор. Едно е сигурно ТОКА ПОСКЪПВА!!!

Целта на тази статия е да ви даде няколко безценни съвета как да задържите вашия дом топъл и уютен през зимата и съответно, прохладен и свеж през лятото или с други думи, как да СПЕСТЯВАТЕ ПАРИ.

Подмяна на старата дограма с нови PVC врати и прозорци ви позволява да намалите разходите за електроенергия до 50%!

Вече е доказано, че енергийната ефективност на дома ви е факторът с най-голямо влияние върху сметките за ток.
Прозорците играят основната роля в загубата на топлина от сградата, която се равнява на 35% от общите загуби.

Прозорците имат съществено влияние върху вътрешния климат и енергийния баланс и по тази причина са водещ фактор за нашето благосъстояние. PVC прозорците осигуряват оптимална вътрешна температура през цялата година независимо от атмосферните условия и сезони.

При избора на PVC дограма от основно значение е правилния подбор на ПРОФИЛ, СТЪКЛОПАКЕТ и ОБКОВ (това ще е темата на следващата ни статия).

Дограмата произведена от PVC материали, сама по себе си е естествен изолатор благодарение на материала, от който е съставена за разлика от други профили и материали, които дори в някои случаи са добри проводници на топлина – например алуминият.

За да намалите допълнително разходите си за ток е препоръчително да спазвате някои прости правила още във фазата на проектиране на сградата:

· правилното позициониране на прозорци, съобразено с ориентация север-юг на стените и покрива, дава възможност за оптимална естествена вентилация и правилното навлизане на слънчева светлина в сградата.

· допълнителен принос за термоизолацията на вашия дом е поставянето на външни, вътрешни щори и завеси, които помагат за запазване на топлината вътре в помещението през зимните месеци и предпазва от горещината през летните месеци, като не й позволява да влезе в дома ви.

· за фасадите с южно изложение е необходимо да се предвидят стъклопакети със защити от прегряване и парников ефект, за да се намалят енергийните разходи за климатизация.

Тези простички мерки изискващи минимални инвестиции ще ви позволят да се ограничи значително използването на климатик за охлаждане през лятото и отопление през зимата, да не говорим, че същевременно ще се повиши уюта във вашия дом.

КОЛКО можете да спестите от сметките за ток С НОВИТЕ PVC ПРОЗОРЦИ И ВРАТИ НА ДОГРАМИСИМО?

За да изчислите колко точно ще спестите от разходите за ток от подмяната на старата ви дограма с нови PVC прозорци и врати може да използвате следния автоматичен калкулатор на този линк: http://www.koemmerling.bg/ecomaXL/flash/KOE_BG_BG_rentabl/
Колкото е по-висока топлиннатa изолация на прозореца (топлопреминаване, Uw), толкова пoвече спестявате.

Още по-чувствително ще се усещат ниските разходи за ток през зимните месеци, когато температурите са ниски и когато разходите за отопление обикновено са по-високи.

ПРИМЕР:

Ако приемем че вашия апартамент или къща е с площ между 70-80 м2, то дограмата ще заема около 17 м2.

Поставената от вас дограма е съобразена с препоръките от екипа на ДОГРАМИСИМО:

Профил 5 кам 70 мм

Стъклопакет с енеджи стъкло

Висококачествен обков

СПЕСТЕНИТЕ ОТ ВАС СРЕДСТВА ЗА ЕДНА ГОДИНА = 940 лв.

Това ще е сумата която ДОГРАМИСИМО няма да позволи да напусне вашия дом.